top of page
Search
  • Alexandra Nastase

Înțelegând Anxietatea

Updated: Aug 28, 2022

Despre anxietate si compasiune



Anxietatea este o afecțiune care atinge milioane de oameni. Ea poate apărea în multe forme și poate genera incapacități și limitări, cel puțin temporare. Dar există speranță! Gestionarea anxietății este o abilitate pe care o putem înțelege, învața și aprofunda spre a dezvolta alternative funcționale, astfel încât să putem trăi o viață sănătoasă și fericită.

Psihoterapia CBT este un ghid către o relație mai blândă și mai plină de compasiune pe care ar fi trebuit să o avem cu noi înșine de la început și pe care o putem obține cu toții acum.

Primul pas este să înțelegem care sunt cauzele acesteia. Tentația, atunci când ne confruntăm cu anxietatea, este, de cele mai multe ori, să ne concentram asupra cauzei aparente a îngrijorărilor noastre: călătoria la aeroport, discursul care urmează, interviul pe care îl avem, scrisoarea pe care o așteptăm, prezentarea pe care trebuie să o înmânăm, discuția serioasa pe care trebuie să o purtam cu partenerul...

În realitate, am putea începe dintr-un loc diferit. Cu cea mai mare bunăvoință, mult curaj și fără lipsă de jena, putem depăși cauzele aparente ale anxietății și ne uităm în schimb la altceva: cum simte persoana anxioasă despre sine? Ce părere are despre sine?

De cele mai multe ori, o cauză frecventă a anxietății este lipsa de compasiune pe care o avem fata de sine - credința că nu suntem demni de dragoste, sprijin și fericire. Acest lucru poate fi cauzat de experiențe sau evenimente din trecut, dar este adesea înrădăcinat în sentimente de inadecvare sau de stimă de sine scăzută, mai degrabă decât în eșecuri reale sau eșecuri în viața însăși.

Ce este de făcut cu anxietatea o data ce am înțeles ce o provoacă? Cea mai recomandata modalitate este terapia cognitiv-comportamentală (CBT), care presupune identificarea factorilor declanșatori ai anxietății și dezvoltarea unnor alternative sănătoase atunci când apar în viață noastră factori declanșatori, astfel încât să nu mai provoace la fel de multă suferință în viitor.

Anxietatea este o afecțiune complexă care poate face dificilă înțelegerea a ceea ce simțim. Potrivit Asociației Americane pentru Anxietate și Depresie, tulburările de anxietate sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni de sănătate mentală din Statele Unite și nu numai.

Deși nu există un vreun elixir magic menit să facă anxietatea să dispară în secunde, există lucruri pe care le putem face spre a o gestiona. Unul dintre aceste lucruri este terapia cognitiv-comportamentală (CBT), care este o formă de psihoterapie ce se concentrează pe schimbarea gândurilor și comportamentelor dumneavoastră în jurul simptomelor de anxietate. Potrivit Asociației Americane de Psihologie, CBT este un tratament bazat pe dovezi pentru tulburările de anxietate.

Psihoterapia CBT este un ghid către o relație mai blândă și mai plină de compasiune pe care ar fi trebuit să o avem cu noi înșine de la început și pe care o putem obține cu toții acum.

Auto-compasiunea, iubirea de sine, blândețea și toleranta îndreptate către propria persoana sunt baghete magice în gestionarea anxietății. Dar trebuie să ne amintim că există mai mult în viață decât anxietate și frică - există dragoste, există bucurie, există pace... și le merităm pe toate!


82 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page