top of page
Search
  • Writer's pictureAlexandra Nastase

Capcana lui "nu sunt suficient de bun"

Rareori mi-a fost dat să nu întâlnesc o persoană, cu mine în frunte, care să nu spună "nu sunt suficient" - sigur, în diverse forme.



"Nu sunt suficient de bun pentru job-ul acesta, sau pentru partenerul meu", "nu sunt un părinte suficient de bun, prezent sau atent", "nu sunt suficient de interesant" și lista este lungă..


Ce am înțeles eu, și mi-ar placea să dau mai departe, este că, pitită mai bine decât un ac în carul cu fân, stă capcana ce ne face să ne oprim, să ne ascunsem, să nu ne expunem, să ne comparăm nedrept de mult cu ceilalți, să alegem greșit.


Ce se întamplă de fapt?

Dacă eu sunt convins că nu sunt suficient de bun, voi întâmpina dificultăți majore în a accepta în jurul meu o persoană care mă găsește a fi minunat și bun. Aș putea accepta o astfel de persoană în viață mea doar dacă eu aș ști despre mine că sunt suficient de bun sau minunat sau .. potrivit, pur și simplu.

 

De aceea, de multe ori ne regăsim în situații în care ne înconjurăm de persoane care nu ne doresc. De oameni oglindă - persoane ce reflectă exact ce gândim și simțim despre noi. Așa că o fac și ei, la rândul lor - tot despre noi!

 

Și totuși, mai târziu, suntem tare surprinși să ne găsim în situații în care nu suntem aleși, sau suntem trădați, părăsiți sau judecați cu aceeași monedă.

 

De fapt se aliniază în afara noastră ceea ce gândim și simțim în interiorul nostru. Practic toate aceste persoane se potrivesc perfect, ca o ultimă piesă de puzzle, spre a îndeplini profeția - nu voi fi iubit, nu sunt demn de iubire.

 

Mai surprinzător e că oamenii care chiar ne găsesc a fi buni și faini, nu sunt suficient de interesanți pentru noi, poate chiar plictisitori - deci capcana e cu atât mai subtilă.

 

Și totuși, ce e de făcut? Cum ajung să gândesc că poate sunt suficient de bun"?

🌿Începe prin a deveni conștient de momentele în care aceste gânduri apar. Identifică dialogul intern negativ și întreabă-te cât de valide sunt aceste gânduri. Există vreo dovadă pentru a susține acele gânduri sau sunt pur și simplu presupuneri nefondate?

 

🌿Învață că iubirea de sine este despre acceptare și compasiune - ambele îndreptate către tine. Recunoaște că fiecare persoană face greșeli și are imperfecțiuni și că este parte naturală a ființei umane. Adoptă iertarea de sine și reamintește-ți că perfecțiunea este nerealistă.

 

🌿Concentrează-te pe punctele tale forte și pe realizări. Ia-ți timp să reflectezi la realizările și abilitățile tale. Fă o listă a punctelor tale forte și revizuiește-o în mod regulat. Sărbătorește-ți succesele și reamintește-ți de capacitățile tale. Aminteate-ți că unele reușite s-au născut din cele mai mici sau mai mari strangacii.

 

🌿Alege înțelept oamenii din jurul tău. Înconjoară-te de oameni care îți oferă sprijin și îți încurajează evoluția. Caută prieteni, familie sau îndrumători care cred în abilitățile tale și te ajută să câștigi încredere în tine. Limitează expunerea la medii negative sau toxice care întăresc sentimentele de insuficiență.


Sigur, nu este acesta cel mai simplu și lin drum de parcurs, însă, finalul călătoriei   - încrederea în sine, este pe deplin satisfăcătoare.



22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page