top of page
Search
  • Writer's pictureAlexandra Nastase

Poveşti de Început - Dincolo de Straturi 🪆

Updated: Jan 8

Întotdeauna mi-au plăcut păpușile Matryoshka.



M-au fascinat prin delicatețea din spatele formelor pline și mereu m-au inspirat spre introspecție și analiză.


Din practica de cabinet îmi sunt nelipsite, dar înainte de a fi ajuns în locul meu de bine, m-au însoțit deseori în procesul meu de a înțelege cine am fost, cine (mai) sunt astăzi și cine pot fi.


Îmi sunt la îndemână de fiecare dată când vreau să mă aliniez cu toate "pălăriile" pe care le port zi de zi.


Las mai jos un exercițiu simplu de introspecție pe care îl poți face oricând ai câteva minute pentru tine.


Ideal pentru un început de an!

🌿 Folosește o păpușă Matryoshka, iar dacă nu ai una la îndemână, foloseşte-te de oricare dintre fişele pe care ți le-am pregătit şi ți le-am lăsat printre rândurile acestui articol.


🌿 Folosește-ți imaginația și atribuie fiecărei păpuși o "pălărie" a ta - o identitate pe care o ai și o exerciți zi de zi (poate identitatea ta de profesionist, de partener sau părinte, de copil sau frate/soră, elev, angajat, leader sau prieten etc).


🌿 Pe măsură ce privești fiecare păpușă, reflectează asupra modului în care aceste identități interacționează și se influențează reciproc. Gândește-te cum prioritizarea unei identități poate avea un impact asupra celorlalte și explorează și, mai ales, propune-ți modalități de a găsi un echilibru și o armonie între ele.


Pentru tine ce este important? Cine vrei să fii astăzi?



Dacă te-a prins magia păpușilor Matryoshka, îți las mas jos şi alte exerciții - sper să te inspire în drumul tău spre bine.


🪆 Exersarea compasiunii îndreptată către sine


Înarmează-te cu un set de creioane, carioci, sclipici, lipici, ojă dacă vrei, post it-uri, orice. Decorează un set de păpuși Matryoshka pentru a reprezenta diferite etape ale vieții sau călătoriei tale de creștere personală. Vopsește fiecare păpușă folosind culori sau simboluri care reprezintă experiențele semnificative, realizările sau provocările cu care te-ai confruntat. Ia-ți timp să reflectezi asupra fiecărei păpuși în mod individual, apreciind progresul pe care l-ai făcut și lecțiile pe care le-ai învățat. Acest exercițiu poate ajuta la dezvoltarea auto-compasunii și evidențiază calitățile unice care te definesc ca persoană.



🪆 Eu și toate instanțele mele


Utilizează un set de păpuși Matryoshka, sau una din fișele de mai jos, pentru a reprezenta diferite straturi emoționale. Atribuie fiecărei păpuși o emoție specifică, pornind de la stratul exterior (de exemplu, fericire, tristețe, furie). Deschide / alege treptat fiecare păpușă, discutând impactul fiecărei emoții asupra bunăstării tale și cum acestea se interconectează. Reflectă asupra influenței diferitelor emoții asupra gândurilor, comportamentelor și relațiilor tale. Acest exercițiu poate oferi noi sensuri în ceea ce privește conștientizarea emoțională și poate construi strategii de coping sănătoase pentru reglarea și gestionarea eficientă a emoțiilor.



🪆 Exercițiu de introspecție


Alege o papușă Matryoshka care să reprezinte cât mai bine personalitatea ta și dispune celelalte păpuși în ordinea în care consideri că au influențat dezvoltarea ta în timp. Apoi, reflectă asupra relației dintre papușile din interiorul și exteriorul tău și gândește-te la cum acestea s-au influențat reciproc și au contribuit la formarea personalității tale.



🪆 Exercițiu de auto-descoperire


Deschide o papusă Matryoshka și găsește una mai mică în interior. Asociază fiecare papușă cu anumite caracteristici sau trăsături de personalitate pe care le observi în tine sau în persoanele din viața ta. Analizează fiecare trăsătură și reflectă la felul în care aceasta te influențează și cum ai putea să o dezvolți sau să o îmbunătățești.



🪆 Exercițiu de conectare conştientă la relații


Alege câteva păpuși Matryoshka și dispune-le într-o ordine care să reprezinte relațiile cheie din viața ta, cum ar fi relația cu părinții, partenerul de viață sau prietenii apropiați. Apoi, gândește-te la modul în care interacționează aceste relații și la felul în care te afectează. Reflectă asupra aspectelor pozitive și negative ale acestor relații și încearcă să identifici eventualele schimbări pe care le-ai putea face pentru a le îmbunătăți.


🪆 🪆 🪆 Care e povestea ta de început?



94 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page