top of page
Search
  • Alexandra Nastase

Note în plus despre Anxietate

Updated: Aug 28, 2022

Ce mi-ar placea mie să știe oamenii despre anxietate, este în primul rand, cât de important este rolul ei de mesager.

De cele mai multe ori, anxietatea poate anticipa și ulterior însoți un profund proces de schimbare. Și nu, nu unul care să ne dezarmeze sau să ne puna în genunchi, ci din contra. Cine are urechi să o audă și ochi să o vadă, vă desluși mesajul ei nuanțat care ne da detalii despre shimbari necesare de rol în scenariul vieții, noi comportamente ce are trebui să ne reprezinte în noi etape de viață și, de ce nu, o schimbare radicala a stilului pe care îl avem.

Poate unul dintre secretele anxetatii pe care uneori ratam să îl vedem tine de necesitatea de a schimba modul nostru firesc de a fi spre a decoperi noi forme și culori în care putem să ne dezvoltam.


Îmi este foarte clar cum intensitatea cu care se manifesta anxietatea și prezenta ei cutrematoare uneori, ne poate duce cu mintea la o latura a ei destabilizatoarea, departe de normal și poate chiar funcțional.

Înțeleg cum perioadele anxioase pot aduce multe întrebări și îngrijorări legate de sănătatea noastră fizica și psihica.

Dar oare, putem vorbi și de o perspectiva în care anxietatea este de fapt însoțită de elemente clare menite să potențeze tocmai echilibrul fizic și psihic al unei existente sănătoase?


Poate una dintre cele mai dificile caracteristici ale anxietății este cea de a fi acaparatoare sau poate chiar consumatoarea daca vreți. Într-un moment, se pitește în coltul mintii și al inimii, se instalează pe nesimțite și își face prezenta spontan, de multe ori fiind însoțită de durere de toate felurile (migrene, dureri de stomac, palpitaii, dureri sau disconfirm la nivelul pieptului, greata etc). La început, este posibil că anxietatea să nege raționalul, să refuze să fie analizata sau confruntata. Își cere rolul principal în viață noastră și uneori se asigura că rolul acesta este pe cât se poate de dramatic.

Dar oare daca nu ar fi așa, cât de mult i-am auzi mesajul? Can de mult am vedea-o? Daca este să vă gândiți la ultimele 10 filme pe care le-ați văzut, cât de multe personaje principale v-au impactat? Vă mai aduceți macar aminte numele lor?

Anxietatea poate domina multa parte din activitatea noastră mentala pentru o anumită perioada. Face acest lucru, tocmai în ideea de a ne accesa cele mai putenice mecanisme de focusare și atenție, uneori prăfuite sau uitate într-un colt al mintii. Astfel de abilitați sunt necesare spre a găsi răspunsuri, resurse mobilizatoare și unelte necesare instalării unei stări firești de bine.

Haideți să o invitam la o cafea, să o vedem și să o ascultam. Să o întrebam de ce a venit și să îi spunem că e bine venita. O atitudine apreciativa ajuta mult procesul de descoperire și dezvoltare personala. Și pe măsură ce cafea se răcește, nu ar fi rău să vă întrebați oare la ce s-ar gândi mintea fix în acest moment daca nu ar fi focusata pe palpitaiile inimii și îngrijorările a ceea ce s-ar putea întâmplă rău? Daca nu ar fi așa, ce ar fi diferit? La ce m-aș gândi, cum aș simți, ce s-ar întâmplă?

Imaginea din spatele unei ferestre se poate schimba radical o data ce fereastra a fost lustruită.





14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page