top of page
Search
  • Alexandra Nastase

Limite care Eliberează

Updated: Feb 23, 2023

Puterea lui “Nu, mulțumesc!

Deseori, în cabinet, cu oamenii curajoși care împărtășesc cu mine din experiența lor, vorbesc despre limite. Și nu, nu s-a întâmplat în anii aceștia să vină cineva care să îmi spună direct “Alexandra, am o problemă în a pune limite”. Nicidecum!


Dar, deseori, am întâlnit oameni care spuneau că se simt copleșiți, că nu au mai avut un concediu de 5 ani, oameni care se simțeau vinovați atunci când se relaxează sau se uită la un film, oameni care erau departe de a avea grijă de sine, oameni faini și maturi care trăiau cu angoasă momentul când le suna telefonul, cu iritabilitate când primeau un apel de la părinți.. persoane care simțeau intens când vedeau fețe fericite sau familii în vacanță pe social media, profesioniști de top care spuneau că au o problemă de time management și lista, și în acest caz, e lungă..


Acesta este momentul când lansez invitația de a povesti despre limite.


Ce sunt limitele?

Sunt așteptări și nevoi care te ajută să te simți în siguranță și comfortabil în relațiile tale. Să ai așteptări în relații te ajută să te simți bine din punct de vedere mental și emoțional. O parte esențială pentru a te simți comfortabil în interacțiunile cu ceilalți este, de asemenea, să înveți când să spui nu sau da.


De ce e important să ai limite în relație cu ceilalți?

Pentru că o viață fără limite îți îngrădește capacitatea de a-ți trăi viața în condițiile tale. Pentru că în lipsa lor, ceea ce îți dorești pentru tine este umbrit de ceea ce spun, gândesc și fac ceilalți. Pentru că deseori se întâmplă ca nevoile celorlalți să fie mai importante decât nevoile tale.


Atunci când nu-ți stăpânești și nu-ți gestionezi viața, alții o vor face pentru tine. Nu oare mai bine spui pas la asta și un sincer “nu, mulțumesc!”?


Este posibil să regăsești mesajul meu de astăzi destul de vehement, poate chiar dur, dar simt că este de datoria mea să iți spun că anxietatea, depresia, epuizarea (burnout-ul), printre alte probleme deloc de neglijat, pot rezulta din incapacitatea noastră de a stabili așteptări sănătoase față de noi înșine și față de ceilalți. Corpul și mintea ne vor pune stop atunci cand ratăm prea des să spunem “nu, mulțumesc!”.


Din păcate, de cele mai multe ori, firescul pe care îl trăim cu toții, este despre a lupta împotriva semnelor care arată că este nevoie de limite sănătoase. De altfel, ne este mai la îndemâna să gândim că trebuie să mulțumim pe toată lumea, că putem face totul, că avem super puteri, că putem ajuta pe toată lumea..


Cum îmi dau seama daca întâmpin dificultăți în a pune limite?

Dacă simți că există perioade în care ajungi să te neglijezi, să îți ignori nevoile, dacă deseori te simți copleșit, daca simți că e necesar să eviți anumite interacțiuni din frica de a nu fi pus în situația de a nu refuza o cerere, daca simți că ai responsabilitatea de a-i salva pe ceilalți și alte situații similare, este foarte posibil să ai nevoie de limite.


Nu ești sigur încă? Împărtășesc cu tine un exercițiu la care și eu apelez deseori atunci când mă regăsesc în situații dificile sau care mă depășesc și simt că am nevoie de claritate (exercițiu preluat din caietul de lucru al autoarei Nedra Glover Set Boundarie Workbook). Spor!


❣️ Îmi este teama să îi spui NU _______________________ (identifică persoana căreia îți este dificil să îi spui NU), mai ales atunci când ___________________________________.


Îmi imaginez că daca fac acest lucru, această persoană va reacționa asa _______________________________________________.


❣️ Când interacționez cu ____________________________________, mă simt speriat / anxios.

Mă simt frustrat atunci când ___________________________ face / îmi spune / îmi cere______ ______________________.


❣️Când văd un mesaj de la ______________________, mă simt _________________________.


Limitele sănătoase reprezintă maniera prin care ne comunicăm nevoile celorlalți prin vorbe sau acțiuni. Sunt despre libertate și despre a ne asuma responsabilitatea de a fi la cârma propriilor noastre alegeri. Sunt depre maturitate emoțională și abilitatea de a conștientiza că nu putem face totul, nu putem fi peste tot, nu putem mulțumi pe toată lumea, nu îi putem salva pe toți, nu suntem super-eroi.


Și nici nu ar trebui să încercăm! Nu, mulțumesc!


282 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page