top of page
Search
  • Alexandra Nastase

Despre visul Romanesc

Updated: Oct 7, 2022

Deunazi citeam un articol foarte interesant care aducea in prim plan vechea intrebare pe care ne-o punem la inceput de dezvoltare a unei cariere profesionale: “oare sa imi urmez visul”?

Când vine vorba de a decide ce să facem cu viețile noastre, suntem frecvent puși în fața a ceea ce pare a fi o alegere foarte dureroasă: calea pasională, pe care o asociem cu vesnicul “muritor de foame” vs. calea sigură, comoda.


Cea din urmă implică stăpânirea lentă a unei profesii de încredere; da, poate pe parcurs ne vom plictisi - dar știm că nu vom fi niciodată concediați (cel putin asa ne imaginam).


În acelasi timp, prima optiune se resimte destul de puternic precum echilibristica pe sarmă, cu toate acestea ne imaginăm că vom genera un venit din ceea ce iubim profund și, totuși, ne temem în mod constant de esec și umilință.


Intotdeauna am perceput aceasta alegere ca fiind una dificila, si totusi citind, explorand si experimentand, am inteles ca poate părea dificilă, dar poate fi mai puțin dificilă decât pare, odată ce explorăm în mod corespunzător conceptul de siguranță.


Perspectiva acelui articol mi s-a parut cel putin interesanta: “nu suntem niciodată în siguranță în mod corespunzător atât timp cât facem ceva ce urâm sau urmărim din lașitate/comoditate. În condițiile profund competitive ale modernității, cariera noastră de rezervă - cea pe care o adoptăm din teamă - va fi ambiția centrală a altcuiva; planul nostru B va fi planul A al altcuiva, ceea ce ne plasează într-un dezavantaj imediat în ceea ce privește energia și concentrarea pe care suntem capabili să le adunăm. Alegerea "sigură" ar putea să ne ruineze.”


Asa e ca este interesanta si aceasta perspectiva?


Real vorbind, ceea ce iubim este ceea ce ne obsedează oricum, am face-o pe gratis - ceea ce ne sporește decisiv șansele de măiestrie, reducând în același timp prețul eșecului. Un deceniu de rezultate mixte într-un proiect-pasiune este în mod inerent mai puțin oneros decât randamentele nespectaculoase pentru o întreagă carieră într-un domeniu pe care il detestam.


Sa nu va imaginati ca este foarte frecvent să ai o pasiune; cei mai mulți dintre noi nu au, si acest lucru este firec. Cu toate acestea, dacă suntem suficient de binecuvântați să avem una, riscăm mult mai mult decât ar trebui dacă nu îi ascultăm chemarea.



Sa nu va imaginați că este foarte frecvent să ai o pasiune; cei mai mulți dintre noi nu au, si acest lucru este firesc.

Cu toate acestea, dacă suntem suficient de binecuvântați să avem una, riscăm mult mai mult decât ar trebui dacă nu îi ascultăm chemarea.

Haideti sa facem alegeri cu sens!


27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page