top of page
Search
  • Alexandra Nastase

Despre psihoterapie

Updated: Oct 12, 2022

Psihoterapia este un instrument valoros și puternic menit să șusțină sănătatea mintală, relațiile funcționale și prosperitatea în viața profesională.

Ea a îmbunătățit viețile a milioane de oameni și ne poate învăța cum să fim mai puțîn furioși, mai încrezători și cum să accesăm mai multa compasiune față de noi înșine și față de ceilalți.


Procesul terapeutic ne vă permite libertatea de a vizita și, de ce nu, a rescrie istoricul nostru spre a experimenta viață diferit de ce am cunoscut până atunci. În sine, reprezintă curajul de a fi curioși despre noi înșine, de a provoca limite autoimpuse și de a descoperi noi perspective de gândire, emoționale și comportamentale.


Cum te poate ajuta

Psihoterapia ne ajută să dezvoltăm sentimentul de a trăi o viață mai satisfăcătoare. Ea se bazează pe convingerea că nu este nevoie să ne simțim prinși în capcana limitelor a ceea ce suntem în mod natural echipați să experimentăm și să realizăm.

Terapia se ocupă de chestiuni practice, dar implică și lucruri care depășesc problemele noastre imediate - cum ar fi ceea ce s-a întâmplat în trecutul nostru și ce se va întâmpla în viitor - deoarece acestea pot determina modul în care răspundem la orice situație. Scopul nu este doar de a rezolva problemele curente, ci și de a oferi un cadru pentru a ne îngriji în mod eficient pe parcursul întregii vieți


O idee fundamentală a psihoterapiei este aceea că ne simțim rău din punct de vedere psihic, avem o cădere nervoasă sau dezvoltăm fobii, anxietati pentru că nu suntem suficient de conștienți de dificultățile prin care am trecut. Undeva în trecut, am îndurat anumite situații care au fost atât de tulburătoare sau triste, încât ne-au depășit facultățile raționale și au trebuit să fie scoase din conștiința de zi cu zi.


Terapia oferă un spațiu în care putem, în siguranță, să exploram patternuri de gândire inconștiente, adevăruri absolute și scheme pe care le-am introiectat, fară voia noastră, la un moment dat.

Psihoterapeutul va însoți clientul de-a lungul procesului de schimbare a acestuia, stadiu cu stadiu, întărind noi comportamente și patternuri de gândire funcționale, logice și adaptate mediului în care acesta trăiește.


Stadiile schimbării sunt definite de gradul de pregătire a unei persoane de a se angaja unui proces de schimbare. Ele sunt cinci la număr: precontemplarea (intenția către schimbare este inexistentă, dară apar presiuni din extern către acest process – ex: feedback constant primit de la cei din jur/manageri/colegi/clienți), contemplarea (conștientizare unei probleme de comportament, gândire etc. ce necesită schimbare = ex: nemulțumirea vis a vis de stări pe care le experimentam constant în relație cu echipa), pregătirea (intenția de a se angaja într-un process de schimbare în viitorul apropiat), acțiunea (modificarea comportamentului spre a depăși probleme existențiale) și menținerea (depunerea de eforturi în prevenția unor posibile recăderi).


Psihoterapia funționează atunci când un specialist însoțește de-a lungul acestui proces, uneori destul de anevoios, o persoană alături de care obiectivul menținerii este unul clar și sustenabil.


Perspectiva mea

Susțin și promovez psihoeducatia in toate domeniile de viata, inclusiv în mediul de business.

Ma aliniez celor care au obiective de dezvoltare și curiozitatea de a experimenta alternative noi, sănătoase și funcționale de gândire.

Promovez dezvoltarea unei comunități sănătoasă și echilibrate care accesează compasiunea fața de ceilalți și nu în ultimul rand, faă de propria persoană.

Cred că terapia este pentru toată lumea și susțin sănătatea mentala în mediul personal, relațional, profesional etc. Nu vreau sa consider ca mersul la psiholog mai este tabu în Romania și un subiect închis în meniul personal sau de business. Impreună vreau sa normalizăm psihoterpia ca parte a procesului de evoluție personală si profesională, susțin dezvoltarea sinelui sanatos si autentic.

12 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page