top of page
Search
  • Alexandra Nastase

Cu Emoțiile la Control ❣️

Despre Sănătate Emoțională și Grijă de Sine


Acest articol este o invitație la a povesti despre sănătatea emoțională – așa cum o văd eu, așa cum am regăsit-o în cărțile de studiu, așa cum simt să o trec prin filtrele mele și să o dau mai departe.


Despre oameni echilibrați emoțional tot auzim în diverse contexte și domenii de viață – de altfel, avem astfel de așteptări când ne alegem un partener, când dăm nas în nas cu managerul la serviciu, când trecem prin situații de viață dificile sau când pur și simplu, la o cafea, alegem să gândim, să judecam într-un fel sau altul despre persoanele cu care interacționam.


Sănătatea emoțională este practic un “must have”, o așteptare implicită pe care o avem de la noi înșine și de la cei din jurul nostru. Pare floare la ureche... sau nu?!


Întâi de toate, recomandat ar fi să definim un pic sănătatea emoțională și să vedem cum arată de fapt o persoană cu o astfel de posesiune.

Sănătatea emoțională este despre abilitatea de a te raporta la ce se întâmplă aici și acum, ancorând emoții, comportamente și gânduri ce aparțin experienței prezente.

Este un răspuns emoțional direct proporțional ca intensitate cu experiența care se desfășoară în fața noastră. Este o stare în care suntem capabili să ne raportăm la lumea din jurul nostru cu un firesc emoțional, coerent, fară extremă.


O persoană înzestrată cu sănătate emoțională, știe cine este și ce simte despre ea însasi, are un sentiment de siguranță a valorii de sine care îi permite să trăiască în mod autentic respectandu-și propriile convingeri.


Sănătatea emoțională este capacitatea de a te simți în siguranță, de a fi conectat cu ceilalți și cu tine însuți și de a fi autosuficient. Să fii tu însuți, să te simți bine în pielea ta și să ai un sentiment puternic că știi cine ești și iți aparții, mai degrabă decât să te definești prin ce se vede la exteriorul sau să prin modul în care te percep alții.


Hmm.. nu mai pare atât de simplă povestea cu sănătatea emoțională și, daca e să luam fiecare cuvânt de mai sus, ajungem să credem că nu am întâlnit până acum o astfel de persoană. Și totuși, ce e de făcut?

Ar fi să privim definițiile de mai sus printr-un filtru de blândețe și compasiune îndreptată spre sine, înțelegând că sănătatea emoțională este, înainte de toate, o călătorie cu sens, de descoperire, de dezvoltare și iubire.


Are nevoie de o fereastră mare, larg deschisă de toleranță, pentru că ea însăși este precum o pasare ce își caută cuib.


Cred că unul dintre cele mai importante lucruri pe care aș vrea să le înțeleagă cei din jurul meu despre sănătatea emoțională, ar fi că aceasta nu este un dat, este un drum parcurs cu blândețe și toleranță, cu răbdare și grijă de sine, cu multă curiozitate și drag de drumeție.


Daca ai nevoie de câteva repere și încă nu știi ce să iți lași în ghetuțe în perioada următoare, te las să te inspiri din lista mea. Tocmai ce am pus pe lista Moșului câteva titluri pe care le-am citit acum câțiva ani și alături de care pregătesc o revedere sub brad:


📖 BRENE BROWN - Atlas of the Heart

📖 ECKHART TOLLE – Puterea Prezentului

📖 MARK WOLYNN – Povestea ta a Început Demult

📖 ERIC EMMANUEL SCHMITT – Pe Când Eram o Operă de Artă


Să fim sănătoși!


175 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page